140 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen in Woerden

8 maanden geleden gepubliceerd

Dankzij een anonieme tip heeft de politie 140 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk werd aangetroffen in een schuur nabij een woning in Woerden.

Anonieme tip leidt naar grote vondst

Na een melding via Meld Misdaad Anoniem startte de politie een onderzoek naar de mogelijke opslag van zwaar illegaal vuurwerk in een woning in Woerden. Agenten die de melding onderzochten vonden op aanwijzingen van de bewoner in de nabijgelegen schuur 140 kilo aan zwaar illegaal vuurwerk. Het vuurwerk werd direct in beslag genomen. Tegen de 41-jarige bewoner werd proces-verbaal opgemaakt.

Risico’s van illegaal vuurwerk

Vuurwerk dat tegenwoordig te koop is, is niet meer te vergelijken met het vuurwerk van twintig jaar geleden. Er is veel meer zwaar, illegaal vuurwerk in omloop en dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Een voorbeeld van zwaar, illegaal vuurwerk is de cobra, een vuurwerkitem dat qua explosieve kracht vergelijkbaar is met een handgranaat.

Bovendien wordt er vuurwerk aangetroffen dat tot tien keer meer kruit bevat dan een cobra. Als dit vuurwerk afgaat, kan dit ernstige gevolgen hebben voor omstanders en de omgeving. Grote hoeveelheden vuurwerk die opgeslagen worden in huizen, bergingen en schuren kunnen bij ontploffing enorme schade en letsel veroorzaken.

Gevaar voor hulpverleners

Zwaar vuurwerk vormt niet alleen een risico voor omstanders, maar ook voor hulpverleners. Jaarlijks raken meerdere politieagenten gewond door vuurwerk. Bij direct gevaar en verdachte situaties kan men 112 bellen. Bij verdenking van illegale opslag van vuurwerk kan men contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via M. 0800 7000. Bij overlast kan men dit melden bij de gemeente.