Kunstwerk ‘De Goede Herder’ op nieuwbouw Eben-Haëzer geplaatst

Normal de goede herder
Afbeelding: Gemeente Woerden - Persbericht

Op de nieuwbouw van basisschool Eben-Haëzer in Kamerik is woensdag 22 april het mozaïek ‘De Goede Herder’ geplaatst. Het prijkt aan de gevel aan de Overstek. Het kunstwerk is afkomstig van het oude schoolgebouw van de Eben-Haëzer aan de Mijzijde 88A. Restaurateur Arno van Sabben heeft het werk eind januari uit de oude gevel gezaagd en in zijn atelier in Oud-Beijerland gerestaureerd.

Lange tijd zag het ernaar uit dat het kunstwerk door de sloop van het oude schoolgebouw verloren zou gaan. Dit vanwege de hoge kosten die het met zich mee zou brengen om het kunstwerk te sparen. In overleg met de stichting Heemschut bleek dat het werk alsnog behouden kon blijven. Ook het schoolbestuur werkte hier graag aan mee. Dit fraaie stukje cultureel erfgoed is nu weer door iedereen in Kamerik te bewonderen.

Kunstenares

Het kunstwerk werd in eerste instantie toegeschreven aan Han van Hattem. Door een oplettende bewoner van Kamerik zijn echter de historische stukken over de maker bewaard gebleven. Daaruit bleek dat het kunstwerk (waarschijnlijk in 1961) van de hand is van kunstenares Bé Thoden van Velzen uit Hattem. Zij werd op 14 juni 1903 geboren in Zwolle. Thoden van Velzen maakte op diverse plaatsen in Gelderland herdenkingsmonumenten, waarbij ze materialen als kalksteen, marmer en zandsteen toepaste. Werk van wat kleinere afmetingen is te vinden in het Voerman Museum Hattem en in het Amsterdams Historisch Museum. Bé Thoden van Velzen is overleden op 5 april 1984 in Zwolle.

Adverteren op WoerdenActueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op WoerdenActueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Woerden
00:35

18° C

Zwaarbewolkt

1.34 km/h

76%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief